Jesús Rodríguez Picó

Inicio » webs que sigo » Acords d’estiu per a piano de Joan Comellas

Acords d’estiu per a piano de Joan Comellas

Anuncios

Els Acords d'estiu

Text per a l’edició de la partitura (Ed. Boileau)

Cap a finals dels anys setanta la musicòloga Maria Ester Sala i jo fèiem un programa  d’una hora i mitja cada nit a Ràdio Barcelona FM dedicat a la música clàssica, en aquells moments això era una novetat, no hi havia cap proposta similar. En els pocs anys que va durar el programa vam poder entrevistar i escoltar la música de quasi bé tots els compositors i intèrprets catalans del moment.

Una nit al finalitzar el programa ens va esperar un personatge que llavors ens va semblar peculiar, amb un to molt amable després de dir-nos que seguia el programa cada dia, ens va donar unes carpetes amb diversos papers. Vam agrair l’amabilitat i acomiadar-lo, després vam obrir les carpetes. Sorpresa, i havia un cartró blau clar amb un dibuix a la portada i unes paraules escrites a mà: Els acords d’estiu, Joan Comellas. Vam recordar que feia unes setmanes havíem rebut una carta on  Comellas ens deia que volia dedicar-nos una composició. A partir d’aquell moment periòdicament vam anar rebent les diferents parts de Els acord d’estiu, sempre acompanyats de textos amb opinions musicals de tot tipus.

A través dels textos s’entén clarament la relació de Comellas amb la música, per una banda trobem un gran respecte i admiració per alguns compositors del seu entorn com Mompou o Mestres Quadreny, per l’altra planteja la seva obra com quasi inacabada, com si li calgués un “intèrpret-compositor” per poder  “transformar aquesta petita rel en un arbre frondós”.

Lluny de dogmatismes podia escriure amb admiració de compositors tan diversos com Bach,  Debussy,  Falla, Alban Berg, Prokòfief o Bártok. Fins hi tot ens demanava si podíem “comentar, estudiar, tocar fragments de les músiques dels autors presents”, tenia un gran afany de donar a conèixer la riquesa  del moment en que vivíem.

M’agradaria creure que els Acords d’Estiu son una resposta a la feina que fèiem des de la ràdio, “molta gent com jo us ho agrairà som els que no anem a ‘l’acte social’ dels concerts, sense vosaltres hauríem de prescindir de tota alimentació espiritual i estètica”. Eren uns altres temps.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Revista Sonograma Magazine

Compositor y profesor. Catálogo y discografía.

Pseudópodo

Un blog inhomogéneo y anisótropo

Alex Ross: The Rest Is Noise

Compositor y profesor. Catálogo y discografía.

Psicoterapia y Psicomusicoterapia

Compositor y profesor. Catálogo y discografía.

PENJAMENTS ESCRITS

PENSAMENTS PENJATS AMB LLETRES

Alfredo Aracil – Compositor, Doctor Hª Arte, Asesor Cultural

Compositor y profesor. Catálogo y discografía.

A %d blogueros les gusta esto: