Jesús Rodríguez Picó

Inicio » Artículos diversos » XAVIER BENGUEREL. L’OBRA CREATIVA

XAVIER BENGUEREL. L’OBRA CREATIVA

Anuncios
 

XAVIER BENGUEREL. L’OBRA CREATIVA

Jesús Rodríguez Picó

Tesi doctoral dirigida pel professor Xosé Aviñoa

Una de les característiques que defineixen la música del segle XX és la multiplicitat d’opcions que els compositors fan servir per escriure les seves obres. Aquesta diversitat implica que per conèixer els procediments constructius s’han d’utilitzar diferents tipus d’investigació. Fins la dècada dels cinquanta l’anàlisi estava determinat fonamentalment per la utilització de punts de referència provinents de les formes clàssiques. Els primers textos on es proposava una anàlisi que permetés entendre els nous procediments constructius de les composicions contemporànies, van aparèixer a partir de les explicacions que alguns compositors van donar tant de la seva música com la d’altres autors. Una de les publicacions amb més importància va ser Penser la musique aujourd’hui1 de Pierre Boulez. En aquest text s’expliquen entre altres qüestions, com elaborar una composició on el marge d’atzar estigui previst pel compositor, introduint d’aquesta manera un cert grau d’indeterminació sense perdre el control de l’obra, i un estudi dels principals paràmetres que intervenen en una obra musical, i que són: altura, durada, dinàmiques, timbre, i espai.

En l’estat espanyol una de les primeres publicacions plantejades de manera similar, va ser Aproximación a una estética de la música contemporánea2 de Luis de Pablo. En aquesta obra el compositor, d’una manera minuciosa, exposa els seus procediments compositius a partir d’una anàlisi allunyada de formes convencionals.

Les noves propostes per estudiar la música actual permeten poder endinsar-nos en els procediments creatius dels compositors contemporanis. El nostres treball proposa l’obra del compositor nascut l’any 1931, Xavier Benguerel.

Per l’extensió, diversitat i difusió de la seva obra, Xavier Benguerel és un dels compositors catalans que reflecteixen l’evolució i les característiques d’una part del llenguatge musical contemporani.

Tota la producció de Benguerel, des de les primeres obres catalogades escrites en els anys 1959-1960 fins a les darreres estrenes, està dirigida ha crear una proposta personal que ajudi a resoldre un complex problema: la possibilitat d’incidir en el oient a partir de la utilització de tècniques que provenen de la música del moment, sense necesitat de refugiar-se en estructures històriques allunyades del llenguatge del nostre temps.

Per concretar aquesta anàlisi hem triat diferents obres en les que es manifesten les característiques següents: plantilles instrumentals i gèneres diferents, èpoques distintes, i contrastos de procediments.

A partir d’aquest estudi pretenem no només conèixer els mecanismes de construcció de les obres sinó, a més, poder extreure conclusions que ajudin a conèixer millor la música que s’està escribint a Catalunya en els darrers anys.

Jesús Rodríguez Picó

 
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Revista Sonograma Magazine

Compositor y profesor. Catálogo y discografía.

Pseudópodo

Un blog inhomogéneo y anisótropo

Alex Ross: The Rest Is Noise

Compositor y profesor. Catálogo y discografía.

Psicoterapia y Psicomusicoterapia

Compositor y profesor. Catálogo y discografía.

PENJAMENTS ESCRITS

PENSAMENTS PENJATS AMB LLETRES

Alfredo Aracil – Compositor, Doctor Hª Arte, Asesor Cultural

Compositor y profesor. Catálogo y discografía.

A %d blogueros les gusta esto: